Choď na obsah Choď na menu

Režiséri

Keď hovoríme o obľúbených filmoch, tak nesmie zabúdať ani na ľudí, ktorí nám ich dali. Samozrejme, na filmoch pracovali stovky, možno aj tisíce ľudí, pričom im týmto chcem poďakovať, no kľúčové slovo má na konci predsa len ten režisér. Na režírovanie človek potrebuje nielen talent a svoj vlastný štýl, ale aj presvedčenie schopnosť viesť hercov a štáb k tomu najlepšiemu, čo dokážu. Týchto 10 pánov to podľa môjho názoru dokáže:

10. Frank Darabont. Možno trochu menej známe meno, no minimálne dva z jeho filmov každý pozná: Vykúpenie z väznice Shawshank a Zelená Míľa. Tieto príbehy mu navždy zaistili miesto v galérii veľkých režisérov.

9. Mel Gibson. Napriek nespornej kontroverzii nemožno tomuto Austrálčanovi uprieť jeho talent, ako herecký, tak aj režisérsky. Vyniká najmä v historických snímkach, ako napríklad Statočné srdce a Hacksaw Ridge. To, ako veľký fanúšik histórie veľmi oceňujem.

8. Stanley Kubrick. Väčšina ľudí by dala tohto velikána na predné miesta a ja to chápem. Žiaľ, ja mám často problém pozerať jeho filmy v jednom kuse. No spochybňovať talent režiséra filmov ako Spartakus a 2001: Vesmírna Odyssea určite nemôžem.

7. Pete Docter.Toto je dosť výnimočný prípad, keďže tento pán je režisérom výlučne animovaných filmov. Ale sú to vynikajúce animované filmy, napr. Hore, V Hlave a Duša. Pevne dúfam, že nám prinesie ešte mnoho takých skvelých kúskov.

6. Sam Raimi. Známy vďaka svojej práci v hororovom žánri, Raimiho filmy nie sú obyčajné horory. Sú čistou zábavou, pri ktorej sa často môžeme aj zasmiať. No jeho filmy majú aj srdce, tak ako nás presvedčil v jeho legendárnej trilógii Spiderman.

5. Peter Jackson. Tento pán definoval žáner blockbusteru, či už svojimi milovanými adaptáciami diel J.R.R. Tolkiena, alebo nedoceneným remakom slávneho King Konga.Aj keby už v živote nič nenatočil, toto miesto by si určite zaslúžil.

4. Zack Snyder. Žiadny iný súčasný režisér nenesie toľko zbytočnej a neopodstatnenej nenávisti ako práve on. Snyder dokáže skvelo rozpovedať príbeh efektami a akciou a definoval tým viacero žánrov, či už hororový, alebo komiksový. Bohužiaľ, mnoho ľudí stále neverí, že aj takto sa dá povedať príbeh.

3. Quentin Tarantino. Síce natočil iba 9 filmov ( a ten 10 bude posledný ), no stali sa tak kultovými, že nemá absolútne žiadny zmysel pokúšať sa odstrániť ich vplv na pop kultúru. Mohli by sme stráviť hodiny citovať klasiky ako Pulp Fiction a Nehanební Bastardi.

2. Martin Scorsese. Pravdepodobne najrešpektovanejší režisér súčastnosti, Scorseseho pestrá filmografia ničí všetky výsmechy a obvinenia, že točí iba gangsterky.

1. Steven Spielberg. Meno, ktoré utváralo detstvo mnohých, vrátane mňa. Jeho filmografia je preplnená   množstvom klasík, ktoré pozná azda každý na svete.index.jpg